Home / Vakgebieden / Stedelijke en Ruimtelijke Ontwikkeling en Klimaatadaptatie
TAUW adviseert en ontwerpt voor projecten in landelijk en stedelijk gebied.
Samen met onze opdrachtgevers en stakeholders in de omgeving werken we stap voor stap aan een gezonde, groene, duurzame, veilige en toekomstbestendige leefomgeving.
Nederland heeft flinke uitdagingen op het gebied van ruimtelijke ordening. Meer dan 900.000 extra woningen moeten worden gebouwd en bereikbaar zijn tegen 2030, terwijl we ook water- en bodem sturend moeten maken én streven naar volledig duurzame energieopwekking tegen 2050. Een flinke opgave! Er is een toenemende druk op het landelijk en het stedelijk gebied vanuit woningbouw, landbouw en de natuur; het klimaat is in verandering, de energietransitie is in volle gang en de digitale ontwikkelingen gaan hard. Al deze maatschappelijke ontwikkelingen komen samen aan bod in onze projecten.
De Nederlandse overheid heeft ambities geformuleerd om de gevolgen van klimaatverandering (zowel stedelijk als landelijk) de komende jaren zo veel mogelijk te beperken. Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met weerextremen die wateroverlast, droogte, hittestress als gevolg hebben. Om deze gevolgen te beperken is een nieuwe manier van inrichten en ontwerpen van onze leefomgeving nodig. Klimaatadaptief is daarbij het sleutelwoord. TAUW is binnen Nederland één van de grootste spelers op gebied van klimaatadaptatie. We werken samen met onderzoeksinstellingen, zoals de Hogeschool Amsterdam, waarmee we de richtlijnen voor een hittebestendige stad hebben ontwikkeld. Onze opdrachtgevers zijn gemeenten, provincies, waterschappen, woningbouwcorporaties en bedrijven. Benieuwd naar de projecten waar wij ons mee bezighouden? Klik dan hier!
Vanuit TAUW adviseren we opdrachtgevers over uitdagende projecten, variërend van het ontwerpen van duurzame, klimaatrobuuste en natuurinclusieve gebiedsontwikkelingen en infrastructurele projecten tot het omzetten van visies naar concrete acties. We werken voor overheden, natuurbeheerders, projectontwikkelaars en bedrijven en voeren onze ruimtelijke projecten uit in zowel stedelijk als landelijk gebied. Deze projecten doe je niet alleen: van junior tot zeer ervaren senior collega’s en van MER specialist tot planoloog, genoeg collega’s om kennis en expertise mee te delen. Je werkt dus niet alleen aan uitdagende projecten, maar ook met een leuke groep TAUW-ers aan een duurzame toekomst.
Droom jij van een baan waarin je het verschil kunt maken? Hier krijg je de kans om jouw kennis en ervaring in te zetten en een tastbare impact te hebben op de leefomgeving! Meer weten over waar we ons mee bezig houden? Lees hier verder, bekijk onze vacatures of zie de projecten hieronder.
We werken aan plannen, projecten en visies waar we trots op zijn zoals:
…draag je direct én zichtbaar bij aan de leefomgeving. Projectontwikkelaars, (industriële) bedrijven, woningbouwcorporaties en overheden: allemaal kunnen ze bouwen op jou! Je adviseert, samen met jouw projectteam, opdrachtgevers over ruimtelijke procedures. Hier komt veel bij kijken: vergunningsaanvragen, het vertalen van de resultaten van milieuonderzoeken, milieueffectrapportages, het adviseren van de opdrachtgever bij het maken van keuzes en de vertaling naar producten en procedures. Je werkt aan verschillende projecten tegelijkertijd, zoals bijvoorbeeld MIRT-verkenningen Papendrecht-Gorinchem, Verkenning Oostvaardersoevers, provinciale mobiliteitsprojecten, zoals de N233 en N201 of aan project De Nieuw Kern.
…ben jij dé expert op het gebied van projecten. Binnen een projectorganisatie zoals TAUW is dat een flinke uitdaging, want projecten zijn onze core business! Waar andere collega’s specialist zijn op inhoud, ben jij degene die het overzicht houdt over het geheel. Je overziet de acties, risico’s, budgetten en scope en je bent in staat om deze te bewaken. Dit doe je niet alleen: je werkt samen met adviseurs, projectbeheersers, risicomanagers en contractspecialisten. Voorbeelden van projecten zijn MIRT-verkenningen Papendrecht-Gorinchem, Contractering dagelijks beheer en onderhoud vaarwegen provincie Zuid- Holland en Verkenning Oostvaardersoevers.
…maak jij het verschil: door oog te hebben voor de wensen van alle betrokken partijen, zorg je ervoor dat projecten soepel verlopen en dat iedereen zich gehoord voelt. Je werkt aan verschillende projecten tegelijkertijd. Denk aan een wijkuitvoeringsplan, klimaatadaptatie en -beleid, herontwikkeling van landelijk gebied en infrastructurele projecten. Overal waar wij werken, staan we in verbinding met omwonenden, bedrijven, en overheden. Door jouw skills op het gebied van procesbegeleiding weet jij belanghebbenden te betrekken voor een effectieve samenwerking.
…draag jij bij aan het toekomstbestendig maken van de industrie en bedrijventerreinen. Milieu- en klimaatproblematiek en de veranderende wetgeving zorgen er voor dat overheden en bedrijven anders moeten kijken naar de inrichting van de werk- en leefomgeving en het gebruik van grondstoffen. Er ontstaan verschillende transitieopgaven: denk aan de chemie- en energietransitie, klimaatverandering, circulaire economie en digitalisering. Jij gaat samen met je collega’s deze transitieopgaven vertalen naar concrete ambities, beleid en praktische oplossingen. Je werkt aan projecten zoals het berekenen van broeikasgasuitstoot en reductiepotentie bij een gemeente.
draag jij bij aan een duurzame wereld door jouw data-skills in te zetten voor groenblauwe opgaves. In de snel veranderende wereld hebben onze klanten steeds complexere behoeften, waarbij digitale oplossingen essentieel zijn om de toekomst vorm te geven. Jij bent expert op het gebied van data en hebt affiniteit met de werkvelden ecologie en water. Denk bijvoorbeeld aan projecten zoals Dijkverbetering Meanderende Maas, Natuurontwikkeling De Oeverlanden of Systeemgericht advies en bodemonderzoek voor stikstofgevoelige habitattype landgoed Junne.
…bijt jij je vast in de uiteenlopende gebiedsopgaven in het stedelijk en landelijk gebied. Denk aan opgaven zoals de stikstofcrisis, klimaattransitie, KRW- en Natura 2000-doelen en daarbij natuurlijk de wens (en landelijke beleidslijn) om water en bodem meer sturend te laten zijn. Tijdens jouw Traineeship ga je aan de slag met complexe vraagstukken op het gebied van gezonde water- en bodemsystemen, schoon en voldoende grondwater, transitieopgaven in de ondergrond en natuurlijk systeemherstel.
Leuk dat je wilt speeddaten met één van onze oud trainees. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om je afspraak te finaliseren.