Hoofdontwerper
Pieter Diekema
“Ik wilde meer creativiteit in mijn werk kwijt en zag overeenkomsten tussen mijn werk als stratenmaker destijds en mijn werk als ontwerper nu. Ik vind het leuk om oplossingen te bedenken en ze daadwerkelijk gerealiseerd te zien en daarnaast ben ik nog steeds bezig met wegen.”
HOOFDONTWERPER
PIETER DIEKEMA
“Ik wilde meer creativiteit in mijn werk kwijt en zag overeenkomsten tussen mijn werk als stratenmaker destijds en mijn werk als ontwerper nu. Ik vind het leuk om oplossingen te bedenken en ze daadwerkelijk gerealiseerd te zien en daarnaast ben ik nog steeds bezig met wegen.”
Home / Starters en stage / Pieter Diekema
Van stratenmaker naar ontwerper
Pieter is Hoofdontwerper bij TAUW en werkt binnen het ontwerpbureau-team in Assen. “Ik ben begonnen als junior tekenaar en in de afgelopen 20 jaar doorgegroeid naar mijn huidige rol.”
Pieter heeft toen hij bij TAUW kwam een opmerkelijke overstap gemaakt, hij heeft namelijk de opleiding tot stratenmaker gevolgd. “Na enige tijd in de uitvoering te hebben meegedraaid, heb ik mij omgeschoold tot tekenaar,” voegt hij toe. De overstap was voor Pieter eigenlijk helemaal niet zo opmerkelijk. “Ik wilde meer creativiteit in mijn werk kwijt en zag overeenkomsten tussen deze twee verschillende werelden.
Ik vind het leuk om oplossingen te bedenken en ze daadwerkelijk gerealiseerd te zien en daarnaast ben ik nog steeds bezig met wegen,” legt Pieter uit. Hij vertelt dat hij de ontwerpen die hij maakt altijd ziet als een vraagstuk of probleem die moet worden opgelost, “het vraagstuk kan bijvoorbeeld zijn dat er een weg moet worden ontworpen zodat mensen van A naar B kunnen gaan, of er moet een ontwerp komen voor de uitbreiding van een woonwijk.”
Bijdragen aan het woonplezier
Pieter heeft een sterke affiniteit met projecten binnen de bebouwde kom. “Ik denk dat mijn affiniteit met deze projecten ook terug te leiden valt naar mijn eerdere baan als stratenmaker, waardoor ik veel over dit soort projecten weet,” vertelt hij enthousiast. Hij ervaart veel voldoening in het feit dat hij direct een bijdrage kan leveren aan het woonplezier van een buurt.
Pieter schetst dan ook twee leuke situaties waarin hij direct van de bewoners het woonplezier meekreeg. “bij mij in de buurt in Drenthe hebben we een fietsvierdaagse, waar ik tijdens de corona periode met mijn vrouw en zoon aan mee heb gedaan. Tijdens de tocht fietsten we door wijken en wegen waarvoor ik de ontwerpen heb gemaakt. Bij het stoplicht hoorde ik ineens mensen praten over hoe mooi het is geworden, dat is toch wel wat het werk extra leuk maakt!”
Het andere project waar Pieter enthousiast over vertelt, was een woonwijk waar al sinds de jaren 80 niets aan de weg was gedaan. “Deze weg was best wel vervallen en dan is het heel leuk als je door de straat heen loopt en van de bewoners hoort wat ze vinden van hetgeen wat jij hebt bedacht en hoe blij ze zijn met de opgeknapte straat.
Het is echt een directe bijdrage aan het woonplezier van de bewoners,” voegt Pieter toe. “Hier hebben we een stukje groen toegevoegd zodat mensen hier met de hond kunnen rondwandelen, er zijn verkeersdrempels toegevoegd en er moet natuurlijk rekening gehouden worden met de waterafvoer, kabels en leidingen. Door deze oplossingen zag de straat er weer mooier uit en konden kinderen veiliger spelen in de buurt.”
Alleen maar leuker geworden
De start van Pieter’s loopbaan bij TAUW is al wel een tijdje geleden, waardoor hij binnen deze tijd veel ontwikkelingen heeft meegekregen. Hij vertelt dat bij zijn start voornamelijk 2D tekenwerk in AutoCAD werd gedaan, maar dat dit ongeveer 12 jaar geleden is overgestapt naar 3D. “Destijds had ik een cursus Revit gevolgd en ben ik mij meer gaan richten op constructieve ontwerpen, maar later heb ik toch de overstap gemaakt naar civiel.” Hij vergelijkt zijn werk met games zoals City Skylines, een spel wat veel collega-ontwerpers spelen waarbij mensen hun eigen wereld ontwerpen en creëren. “Ik bekijk mijn werk op een vergelijkbare manier, maar dan mag ik ontwerpen maken die daadwerkelijk in de echte wereld worden gebouwd”. De overgang van 2D naar 3D was voor Pieter een hele gave ontwikkeling, alhoewel het ook een flinke overgang was. “Het werk is er eigenlijk alleen maar leuker op geworden,” zegt Pieter.
"Het werk is er eigenlijk alleen maar leuker op geworden."
- Pieter Diekema
Een menselijke benadering
“Bij TAUW staat een menselijke benadering centraal, waarbij het mooier maken en verbeteren van de leefomgeving voorop staat.” Ook ziet hij deze menselijke benadering terug in de vrijheid die hij ervaart binnen TAUW: “Ik heb de kans gehad om verschillende cursussen te volgen, zoals een 3D-ontwerp cursus. Daarnaast mocht ik meedenken over de ontwikkeling van BIM binnen TAUW, en er worden nog veel meer cursussen aangeboden door TAUW-University. De vrijheid om jezelf verder te ontwikkelen na het volgen van een cursus is erg prettig. Het is niet zo dat je na het volgen van een cursus meteen alles in de praktijk kunt toepassen. Ik heb het gevoel dat ik genoeg ruimte krijg om mezelf hierin verder te ontwikkelen,” vertelt Pieter. “Mijn volgende doel is om nog beter te worden in hetgeen wat ik nu doe, en dat kan ook zeker met alle verschillende projecten die binnen TAUW gedaan worden!”