Software Developer
Marco Flier
“Ik vind het leuk om dingen uit te zoeken waar nog niet heel veel mee gedaan wordt, maar waar wel potentie in zit. Uitzoeken hoe iets werkt en hoe we dat bij TAUW kunnen toepassen en daar dan vervolgens op lange termijn meerwaarde mee creëren. Daar is ruimte voor nodig en die ruimte is er ook gewoon bij TAUW.”
Software Developer
Marco Flier
“Ik vind het leuk om dingen uit te zoeken waar nog niet heel veel mee gedaan wordt, maar waar wel potentie in zit. Uitzoeken hoe iets werkt en hoe we dat bij TAUW kunnen toepassen en daar dan vervolgens op lange termijn meerwaarde mee creëren. Daar is ruimte voor nodig en die ruimte is er ook gewoon bij TAUW.”
Home / Data/Digitale Transformatie / Marco Flier Software Developer
IT en Milieukunde
Zo’n acht jaar geleden begon Marco zijn loopbaan bij TAUW als Software Ontwikkelaar. De ideale stap, nadat hij zowel een IT opleiding als de opleiding Milieukunde had afgerond. Hij vertelt: “Als kind was ik al bezig met computers en was ik aan het uitvogelen hoe dingen werken. Ik heb daarom gekozen voor een IT opleiding, maar ik heb thema’s rondom milieu ook altijd interessant gevonden. Na de IT opleiding ben ik daarom Milieukunde gaan studeren”. Marco vergelijkt de combinatie van IT en Milieukunde met een gereedschapskist:
"Ik vind het gereedschap zelf niet interessant, maar wel wat je er mee kan doen. Het is een middel om een doel te bereiken. Zo kijk ik ook naar mijn IT kennis: ik kan daarmee tools ontwikkelen waarmee je echt ergens aan bijdraagt, zoals het visualiseren van materiaalstromen of lab resultaten in kaart brengen. Het ontwikkelen van software is voor mij niet het doel op zich."
Marco Flier
Marco merkt dat zijn inhoudelijke kennis ook van meerwaarde is in zijn werk. Hij licht toe: “Ik probeer altijd vanuit inhoudelijke thema’s en actuele ontwikkelingen mee te denken in tools en daar op in te spelen. Dat helpt mij om vorm te geven aan een app, ik doorgrond het vraagstuk beter en kan zelf ook meedenken over de inhoud daarvan. Voor mij maakt de inhoud van de projecten mijn werk extra leuk, met name de projecten waar ik mijn eigen creativiteit in kwijt kan. Wat ik ook belangrijk vind is dat je iets betekent voor de leefomgeving in positieve zin. Dat is voor mij een reden waarom ik bij een organisatie als TAUW werk en niet bij een bank bijvoorbeeld”.
De leukste projecten zijn voor Marco de projecten die nog steeds veel gebruikt worden. Zo noemt hij de GIS viewer omgeving, waar hij de basis voor heeft ontwikkeld. Hij vertelt: “Dat is een soort Google Maps omgeving waarbij je functionaliteiten kan toevoegen aan de kaart en waaruit allerlei applicaties ontwikkeld worden. Zoals een boorplanner, waarin ze kunnen aangeven waar in het veld ze verwachten boringen te moeten doen of een grondwatermeetnetviewer waarin je grondwaterstanden te zien krijgt, die gemeten worden met loggers die data inwinnen. Daar zijn dus heel leuke projecten uitgekomen. In de GIS viewer kan je inzoomen op een projectgebied, inclusief een legenda waarin staat aangegeven wat alles betekent. Je kan ook de ondergrond veranderen, zoals een luchtfoto er onder leggen. En je hebt de mogelijkheid voor een timecapsule, je kan daarmee zien wat er is veranderd in een gebied door de jaren heen. Er hangt heel veel data achter en in deze tool wordt die data gevisualiseerd. Voor rapporten voor opdrachtgevers, kan er ook een afbeelding met een kaart uitgedraaid worden met de gegevens er op, inclusief legenda en een TAUW logo”, vertelt hij enthousiast.
TAUW AI Assistant
Op dit moment werkt Marco onder andere aan de TAUW AI Assistant. Ook dit is een project waar hij vanuit intrinsieke motivatie bij betrokken is. Hij vertelt: “Toen Chat GPT opkwam, wist ik dat veel organisaties met vragen zaten, bijvoorbeeld of het wel veilig in gebruik was. Het leek me leuk om zelf te experimenteren of ik zelf iets kon bouwen en in twee dagen had ik een chat applicatie gebouwd. Toen ik hoorde dat er een team was opgezet om zich met chat GPT bezig te houden, heb ik aangegeven, ‘Joh, ik heb misschien wel iets leuks voor jullie’. Van daaruit is dat gaan groeien”. Dat Marco de ruimte krijgt om nieuwe dingen uit te zoeken en dat daar vervolgens ook echt wat mee gedaan wordt, is voor hem een belangrijke reden dat hij bij TAUW werkt. “Bij TAUW is er ruimte voor initiatief en persoonlijke ontwikkeling. Er wordt echt geluisterd naar de ideeën die je hebt. Dat vind ik heel goed en belangrijk. Ik vind het leuk om dingen uit te zoeken waar nog niet heel veel mee gedaan wordt, maar waar wel potentie in zit. Uitzoeken hoe iets werkt en hoe we dat bij TAUW kunnen toepassen en daar dan vervolgens op lange termijn meerwaarde mee creëren. Daar is ruimte voor nodig en die ruimte is er ook gewoon bij TAUW. Dat is een belangrijke drijfveer voor mij om bij TAUW te werken”.
"Het maakt mijn werk ook leuk als ik zie dat iemand iets heeft aan mijn uitleg en dat ze het daarna zelfstandig verder oppakken."
Marco Flier
Met het SPARK team, het team wat zich bezighoudt met generatieve AI applicaties, waaronder de TAUW AI Assistant, wordt er gekeken naar nieuwe functionaliteiten voor de TAUW AI Assistant. Marco noemt een aantal voorbeelden: “Op dit moment zijn we bezig met een tool die documenten of CAD tekeningen kan vertalen en met een tool die kan helpen bij Tenders”. De focus bij het ontwikkelen van deze tools ligt vooral op procesverbetering. “Met Autolingo, de tool waarmee documenten vertaald kunnen worden, besparen we geld en tijd, zodat TAUW collega’s die kunnen besteden aan andere werkzaamheden. Het is leuk om te zien dat dit zo goed werkt!”.
Marco vertelt dat zijn rol in de loop van de jaren zich ook meer heeft ontwikkeld naar het begeleiden van junior collega’s. “Ik kijk vaker vanaf de zijlijn mee, dan doe ik er op inhoud minder mee, maar draag ik mijn kennis en ervaring over. Ik ondersteun, kijk mee, denk mee en draag op die manier bij aan een project. Dat is ook het geval bij de Autolingo tool, waar nu twee collega’s actief op aan het ontwikkelen zijn. Het maakt mijn werk ook leuk als ik zie dat iemand iets heeft aan mijn uitleg en dat ze het daarna zelfstandig verder oppakken”.
Werk-privé balans
Bij TAUW is het in veel functies mogelijk om gedeeltelijk vanuit huis te werken. Voor Marco bevalt de combinatie van thuiswerken en op kantoor zijn heel goed. “Ik werk vier dagen, waarvan vaak twee dagen op kantoor. Op de kantoordagen zit je vaak met collega’s bij elkaar en ben ik ook veel aan het sparren. Je loopt dan makkelijk naar iemand toe om even iets af te stemmen. Het inhoudelijk uitwerken doe ik dan meestal op de dagen dat ik thuiswerk. Doordat ik op de dagen dat ik thuiswerk geen reistijd heb, is ook mijn werk-privé balans erg goed. Ik kan bijvoorbeeld tussen de middag een keer de hond uitlaten of met mijn uren schuiven als ik een half uur weg moet voor een afspraak. Dan werk ik op een ander moment wat langer door”. Ook op de dagen dat Marco thuiswerkt, kan hij comfortabel werken: “Mijn thuiswerkplek is door TAUW gefaciliteerd: ik heb een zit-sta bureau, een fijne bureaustoel en een goed beeldscherm. Dat is wel praktisch, het scheelt geld omdat je de spullen niet zelf hoeft aan te schaffen en je weet ook nog eens zeker dat je een goede ergonomische werkplek hebt”.
Marco Flier
Software Developer
Vind je dit interessant?
Lees dan lekker verder met vergelijkbare artikelen!
“Bodem en water zitten in de genen van TAUW en dat merk je als je hier binnenstapt. Je bent hier omringd door specialisten.”
“Bij TAUW krijg ik veel ruimte om mijn kennis uit te breiden en te delen, dit vind ik fijn!”