Formateurs stappen op, de premier krijgt een motie van wantrouwen en er komt een nieuwe Kamervoorzitster. Wat is de volgende stap? Tijdens de klimaatcrisis, de overspannen huizenmarkt en de voortdurende coronatijd is een stabieler, vernieuwend beleid nodig. Het is tijd voor een cultuur waarin de kracht van divers en inclusief leiderschap omarmd wordt. Deuren die dichtzitten, lijken te roepen om een sleutel (of soms zelfs een breekijzer) om open te gaan.
De genoemde vraagstukken zouden efficiënter bestreden kunnen worden met een inclusieve visie. Een visie waarin diverse achtergronden keuzes rechtvaardigen. Niet voor niets pleiten partijen voor een economische OMT, want de coronacrisis schaadt naast onze gezondheid ook onze economie. Klimaatverandering of biodiversiteit vraagt tenslotte ook om inzichten vanuit verschillende achtergronden. Dat betekent niet eindeloos vergaderen maar inclusieve leiders die betere en meer kordate besluiten nemen. Uitstel is geen optie voor de toekomst van ons milieu en de fysieke leefomgeving.
Dát inclusief leiderschap succesvol is, blijkt ook bij TAUW. Inmiddels bouwt Henrike Branderhorst (samen met haar collega’s) al vier jaar aan een participatieve cultuur met een plek voor alle medewerkers. Iedereen kan instappen en meepraten over de toekomst van ons bedrijf. Die cultuur legt ons bepaald geen windeieren. 2020 levert opnieuw een recordwinst op en onze maatschappelijke impact is groter dan ooit. Dat maakt me echt trots.
En de allerbelangrijkste winst: inclusiviteit draagt bij aan een menselijke cultuur. Bij TAUW hebben we die cultuur al omarmd, iets wat we de komende jaren stevig willen gaan uitbouwen. Natuurlijk betekent dat samen barrières slechten en hoogtepunten vieren. Zo’n cultuur heeft modern leiderschap nodig en oog en oor voor iedere medewerker, hoe divers ook. Dat is mijn sleutel tot succes. Een werkende sleutel!
Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw
…draag je direct én zichtbaar bij aan de leefomgeving. Projectontwikkelaars, (industriële) bedrijven, woningbouwcorporaties en overheden: allemaal kunnen ze bouwen op jou! Je adviseert, samen met jouw projectteam, opdrachtgevers over ruimtelijke procedures. Hier komt veel bij kijken: vergunningsaanvragen, het vertalen van de resultaten van milieuonderzoeken, milieueffectrapportages, het adviseren van de opdrachtgever bij het maken van keuzes en de vertaling naar producten en procedures. Je werkt aan verschillende projecten tegelijkertijd, zoals bijvoorbeeld MIRT-verkenningen Papendrecht-Gorinchem, Verkenning Oostvaardersoevers, provinciale mobiliteitsprojecten, zoals de N233 en N201 of aan project De Nieuw Kern.
…ben jij dé expert op het gebied van projecten. Binnen een projectorganisatie zoals TAUW is dat een flinke uitdaging, want projecten zijn onze core business! Waar andere collega’s specialist zijn op inhoud, ben jij degene die het overzicht houdt over het geheel. Je overziet de acties, risico’s, budgetten en scope en je bent in staat om deze te bewaken. Dit doe je niet alleen: je werkt samen met adviseurs, projectbeheersers, risicomanagers en contractspecialisten. Voorbeelden van projecten zijn MIRT-verkenningen Papendrecht-Gorinchem, Contractering dagelijks beheer en onderhoud vaarwegen provincie Zuid- Holland en Verkenning Oostvaardersoevers.
…maak jij het verschil: door oog te hebben voor de wensen van alle betrokken partijen, zorg je ervoor dat projecten soepel verlopen en dat iedereen zich gehoord voelt. Je werkt aan verschillende projecten tegelijkertijd. Denk aan een wijkuitvoeringsplan, klimaatadaptatie en -beleid, herontwikkeling van landelijk gebied en infrastructurele projecten. Overal waar wij werken, staan we in verbinding met omwonenden, bedrijven, en overheden. Door jouw skills op het gebied van procesbegeleiding weet jij belanghebbenden te betrekken voor een effectieve samenwerking.
…draag jij bij aan het toekomstbestendig maken van de industrie en bedrijventerreinen. Milieu- en klimaatproblematiek en de veranderende wetgeving zorgen er voor dat overheden en bedrijven anders moeten kijken naar de inrichting van de werk- en leefomgeving en het gebruik van grondstoffen. Er ontstaan verschillende transitieopgaven: denk aan de chemie- en energietransitie, klimaatverandering, circulaire economie en digitalisering. Jij gaat samen met je collega’s deze transitieopgaven vertalen naar concrete ambities, beleid en praktische oplossingen. Je werkt aan projecten zoals het berekenen van broeikasgasuitstoot en reductiepotentie bij een gemeente.
draag jij bij aan een duurzame wereld door jouw data-skills in te zetten voor groenblauwe opgaves. In de snel veranderende wereld hebben onze klanten steeds complexere behoeften, waarbij digitale oplossingen essentieel zijn om de toekomst vorm te geven. Jij bent expert op het gebied van data en hebt affiniteit met de werkvelden ecologie en water. Denk bijvoorbeeld aan projecten zoals Dijkverbetering Meanderende Maas, Natuurontwikkeling De Oeverlanden of Systeemgericht advies en bodemonderzoek voor stikstofgevoelige habitattype landgoed Junne.
…bijt jij je vast in de uiteenlopende gebiedsopgaven in het stedelijk en landelijk gebied. Denk aan opgaven zoals de stikstofcrisis, klimaattransitie, KRW- en Natura 2000-doelen en daarbij natuurlijk de wens (en landelijke beleidslijn) om water en bodem meer sturend te laten zijn. Tijdens jouw Traineeship ga je aan de slag met complexe vraagstukken op het gebied van gezonde water- en bodemsystemen, schoon en voldoende grondwater, transitieopgaven in de ondergrond en natuurlijk systeemherstel.
Leuk dat je wilt speeddaten met één van onze oud trainees. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om je afspraak te finaliseren.