Projecten moeten volle bak door, terwijl het voor de mensen in die projecten steeds lastiger wordt om dit binnen hun beschikbare tijd of energie voor elkaar te krijgen. Ondanks dat alle partijen met deze worsteling lijken te kampen, blijft het onderwerp grotendeels onbesproken.
We verliezen elkaar uit het oog, gaan eerder uit van verkeerde intenties en maken onze worstelingen daardoor minder snel bespreekbaar. Opdrachtgevers bij wie de werklast te hoog is, blijven doorrennen, in plaats van dit bespreekbaar te maken en hulp te vragen. En dat terwijl de opdrachtnemer met hetzelfde probleem worstelt. Beide partijen verwachten onbegrip van de ander en nemen aan dat, als zij zich kwetsbaar opstellen, zij daar zelf de last van ondervinden. Dergelijke aannames zorgen ervoor dat het signaleren en bespreken ‘dat het even minder lekker gaat’, niet gebeurt.
Deze beelden en signalen kom ik de afgelopen maanden meer en meer tegen, wat bij mij een dubbel gevoel oproept. Aan de ene kant: “Zonde! We hebben zulke goede stappen gezet in het vergroten van openheid en vertrouwen. We kunnen het toch niet laten gebeuren dat we weer terugvallen?!” Tegelijkertijd voel ik een enorme potentie. Het biedt namelijk kansen om de samenwerking naar nieuwe hoogtes te brengen. Om samen een stap te zetten naar een diepere verbinding en een grotere mate van openheid die de samenwerking verder versterkt.
Hoe kunnen we voldoende rust en ruimte vinden en zorgen dat die gezamenlijke achtbaan waar we inzitten, leuk blijft? Het belangrijkste is om in gesprek en in verbinding te blijven. Organiseer samen een goede overlegstructuur waarin ook aandacht is voor een persoonlijke check-in. Zorg dat je echt aanwezig bent in een overleg en ga niet tussendoor nog even je mails en chatberichten beantwoorden. Luister naar de ander en vraag door naar hoe het écht gaat. Daarnaast kan tussentijdse reflectie door bijvoorbeeld samen een stukje te wandelen, helpen om even uit te zoomen en na te gaan hoe het project loopt.
Kortom, het vergroten van aandacht en oog hebben voor de situatie van de ander is altijd, maar des te meer in deze lastige situatie, essentieel. Alle ballen moeten in de lucht blijven, en dan is overgooien vaak makkelijker dan jongleren.
Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw
…draag je direct én zichtbaar bij aan de leefomgeving. Projectontwikkelaars, (industriële) bedrijven, woningbouwcorporaties en overheden: allemaal kunnen ze bouwen op jou! Je adviseert, samen met jouw projectteam, opdrachtgevers over ruimtelijke procedures. Hier komt veel bij kijken: vergunningsaanvragen, het vertalen van de resultaten van milieuonderzoeken, milieueffectrapportages, het adviseren van de opdrachtgever bij het maken van keuzes en de vertaling naar producten en procedures. Je werkt aan verschillende projecten tegelijkertijd, zoals bijvoorbeeld MIRT-verkenningen Papendrecht-Gorinchem, Verkenning Oostvaardersoevers, provinciale mobiliteitsprojecten, zoals de N233 en N201 of aan project De Nieuw Kern.
…ben jij dé expert op het gebied van projecten. Binnen een projectorganisatie zoals TAUW is dat een flinke uitdaging, want projecten zijn onze core business! Waar andere collega’s specialist zijn op inhoud, ben jij degene die het overzicht houdt over het geheel. Je overziet de acties, risico’s, budgetten en scope en je bent in staat om deze te bewaken. Dit doe je niet alleen: je werkt samen met adviseurs, projectbeheersers, risicomanagers en contractspecialisten. Voorbeelden van projecten zijn MIRT-verkenningen Papendrecht-Gorinchem, Contractering dagelijks beheer en onderhoud vaarwegen provincie Zuid- Holland en Verkenning Oostvaardersoevers.
…maak jij het verschil: door oog te hebben voor de wensen van alle betrokken partijen, zorg je ervoor dat projecten soepel verlopen en dat iedereen zich gehoord voelt. Je werkt aan verschillende projecten tegelijkertijd. Denk aan een wijkuitvoeringsplan, klimaatadaptatie en -beleid, herontwikkeling van landelijk gebied en infrastructurele projecten. Overal waar wij werken, staan we in verbinding met omwonenden, bedrijven, en overheden. Door jouw skills op het gebied van procesbegeleiding weet jij belanghebbenden te betrekken voor een effectieve samenwerking.
…draag jij bij aan het toekomstbestendig maken van de industrie en bedrijventerreinen. Milieu- en klimaatproblematiek en de veranderende wetgeving zorgen er voor dat overheden en bedrijven anders moeten kijken naar de inrichting van de werk- en leefomgeving en het gebruik van grondstoffen. Er ontstaan verschillende transitieopgaven: denk aan de chemie- en energietransitie, klimaatverandering, circulaire economie en digitalisering. Jij gaat samen met je collega’s deze transitieopgaven vertalen naar concrete ambities, beleid en praktische oplossingen. Je werkt aan projecten zoals het berekenen van broeikasgasuitstoot en reductiepotentie bij een gemeente.
draag jij bij aan een duurzame wereld door jouw data-skills in te zetten voor groenblauwe opgaves. In de snel veranderende wereld hebben onze klanten steeds complexere behoeften, waarbij digitale oplossingen essentieel zijn om de toekomst vorm te geven. Jij bent expert op het gebied van data en hebt affiniteit met de werkvelden ecologie en water. Denk bijvoorbeeld aan projecten zoals Dijkverbetering Meanderende Maas, Natuurontwikkeling De Oeverlanden of Systeemgericht advies en bodemonderzoek voor stikstofgevoelige habitattype landgoed Junne.
…bijt jij je vast in de uiteenlopende gebiedsopgaven in het stedelijk en landelijk gebied. Denk aan opgaven zoals de stikstofcrisis, klimaattransitie, KRW- en Natura 2000-doelen en daarbij natuurlijk de wens (en landelijke beleidslijn) om water en bodem meer sturend te laten zijn. Tijdens jouw Traineeship ga je aan de slag met complexe vraagstukken op het gebied van gezonde water- en bodemsystemen, schoon en voldoende grondwater, transitieopgaven in de ondergrond en natuurlijk systeemherstel.
Leuk dat je wilt speeddaten met één van onze oud trainees. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om je afspraak te finaliseren.