Civiel Ingenieur
Kevin Sakko

Flow27: “Als ontwerper heb ik veel geleerd van de verbreding van de A27”

Civiel Ingenieur
Kevin Sakko

Flow27: “Als ontwerper heb ik veel geleerd van de verbreding van de A27”

“Ik ben afgestudeerd in Civiele Techniek. Je leert tijdens je opleiding al snel in grote lijnen te ontwerpen, maar je leert het vak pas echt in praktijk, van collega’s en door te doen. Door slim gebruik te maken van boeken en handleidingen, kom je ook al heel ver.”

Kevin Sakko is Civiel Ingenieur. Hij werkt nu acht jaar bij Tauw, en is vooral bezig geweest met het project Flow27, de aanpassing van de A27: “Van het project Flow27 heb ik professioneel en persoonlijk veel geleerd. Maar ik doe ook kleine projecten tussendoor, dat zorgt wel weer voor diversiteit. En dat maakt elke dag weer uitdagend.”

Wat is Flow27?

“Flow27 is een samenwerkingsverband met Antea Groep, Movares en Goudappel Coffeng. Het gaat om de verbreding van 50 km snelweg van de filetopper A27. In 2015 ben ik in het project geschoven, toen zijn we begonnen met het ontwerp van extra spitsstroken en rijbanen. Eind vorig jaar is het tracébesluit getekend door de minister, sinds 10 januari mogen partijen het ontwerp komen bekijken. De volgende fase is nu begonnen, maar daar zit ik niet meer in: aanbesteding, contractering en uitvoering.”

“Ik vond vooral de diversiteit in het project leuk en de samenwerking tussen de bedrijven. Ik heb in 2015-2016 zelfs bij Movares gezeten en daarna bij Antea, de samenwerking is dus heel nauw. Het was soms echt wel even doorwerken en dus stress, maar al met al was het een mooi maar ook complex project. Er komen allerlei onderwerpen bij elkaar: watercompensatie, Natura2000-gebieden, nieuwe aansluitingen naar Gorinchem en halverwege Fort Altena waar je niet aan mag komen. Maar ook de inpassing van kunstwerken, geluidsschermen, geleiderailconstructies en verbindingen met het onderliggende wegennetwerk. Heel ingewikkeld.”

Wat is jouw rol in dit soort projecten?

“Mijn rol is vooral ontwerp, maar ook het opzetten van het landschapsplan in samenwerking met Movares. Ik had een allround functie, zoals het mede voorbereiden van bewonersavonden en het nemen van de lead in presentaties en tijdens vergaderingen. De focus lag altijd wel op het ontwerp.”

“Ik heb me als ontwerper tot nu toe vooral beziggehouden met Flow27, het filevrij maken van de A27. Maar ik ontwerp ook N-wegen, persleidingen en riolering en doe de financiële projectbeheersing voor grotere projecten.”

Kevin Sakko
Civiel Ingenieur

Wat zijn persleidingen?

“Tussen een waterzuivering en een gemaal ligt vaak een leiding die het water naar de zuivering drukt. Veel van die leidingen bevatten asbest en worden poreus, die moeten vervangen worden. We moeten dan een routing bepalen die zo weinig mogelijk overlast oplevert, dat ontwerp ik dan.”

“Ik ontwerp ook riolering, vooral bij vervanging. Dan gaat het bijvoorbeeld vooral om diameter en het verhang. We hebben binnen Tauw een rioleringsteam dat hierin gespecialiseerd is, maar de eenvoudige projecten kan ik zelf. Zeker als je het moet inpassen in de ruimte die je hebt.”

“Ik doe ook de financiële projectbeheersing, daar ben ik twee jaar geleden mee begonnen. Ik maak dan de weekoverzichten van uren, stuur ze naar opdrachtgevers en maak facturen op. In ons financiële systeem werk ik de budgetten bij en kijk wat er nog betaald moet worden. Als er een afwijking is, moet ik daar natuurlijk meteen naar kijken.”

“Tauw is een mooi bedrijf, je hebt best wel veel verantwoordelijkheid en een grote diversiteit aan collega’s die je kan ondersteunen."

Hoe ben je in deze rol terechtgekomen?

“Ik merkte eerder al dat er veel vraag is naar financiële ondersteuning bij een project. Projectleiders zijn vooral met proces van het project  bezig en hebben ondersteuning nodig bij het financiële gedeelte van het project. We hebben projecten waar meerdere adviseurs en ook ontwerpers aan werken. De tijdsbesteding en kosten kunnen vrij snel oplopen. Iemand moet daar wat mee doen, ik heb er gelukkig affiniteit mee. Het financiële gedeelte van een project interesseert me heel erg, en Tauw geeft je de vrijheid om naast je functie een extra rol op te pakken dat goed aansluit bij je ontwikkeling.”

“Tauw is een mooi bedrijf, je hebt best wel veel verantwoordelijkheid en een grote diversiteit aan collega’s die je kan ondersteunen. Ze laten je ook erg vrij, waar je wilt werken of wanneer. Er is veel flexibiliteit. En dat past ook goed bij mij.”

Kevin Sakko
Civiel Ingenieur

TAUW nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je in en ontvang maximaal 5 keer per jaar onze nieuwsbrief.