De verleiding is groot om na je studie de leerknop uit te zetten en de productieknop aan. Je hebt immers al zo lang ‘geleerd’ en nu wil je alles wat je weet écht in praktijk brengen. Maar geloof me: pas dan is het grote-mensen-leren echt begonnen. Het is net als met autorijden: na je rijexamen heb je de toestemming om de weg op te gaan en ga je pas echt leren rijden.
Ik werk aan een leven lang leren, het constant op blijven doen van nieuwe kennis en inzichten. In mijn vak én op persoonlijk vlak. Hoe? Door in mijn leven iedere dag te blijven spiegelen, te delen en toe te passen, blijf ik leren. Zo doe ik constant de noodzakelijke nieuwe kennis en inzichten op. Deze ‘school of life’ volg ik vanuit nieuwsgierigheid, op eigen initiatief en motivatie. Maar ook in m’n dagelijkse werk als werkgever van 1.200 professionals hanteer ik dat principe. Ik vind dat je als goed werkgever ontwikkeling bij je medewerkers moet stimuleren. Door hen uit te dagen ‘de weg op te gaan’. Een werkgever en werknemer zouden beiden ‘weetgraag’ moeten zijn. Ongeacht leeftijd, opleiding, karakter, komaf of wat dan ook.
Het belang van kennisverrijking is namelijk enorm. Nederland is een land vol slimme mensen die in staat zijn tot het doen van innovaties of deze al dagelijks doen, noodzakelijk om antwoorden te vinden op prangende vraagstukken zoals klimaatverandering, biodiversiteit en de leefbare stad. Er zijn echter nog veel te veel innovaties die op de plank blijven liggen omdat de investering te spannend is. Of innovaties die in de praktijk niet werken, omdat de nodige samenwerking en toepassingskennis ontbreekt. Doodzonde, want juist dat stuk innovatie van kennis uit de praktijk en de geleerde theorie tijdens een opleiding (je mag eindelijk de weg op) maakt dat we beter voorbereid zijn op ontwikkelingen en ons sneller kunnen aanpassen. In onze snel veranderende wereld is dit cruciaal.
Dat vraagt zeker ook in onze technische wereld om werkgevers met een open mind en een nieuwsgierige houding. Openstaan voor de kennis en inzichten van een ander en kijken naar mensen met a-technische opleidingen zoals sociologische, bestuurskundige of economische domeinen. Juist door met al die verschillende geesten ‘de weg op te laten gaan’ krijgt innovatie een kans. Dat is niet alleen voor de werknemer maar ook voor de werkgever noodzakelijk en enorm verrijkend.
Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw
…draag je direct én zichtbaar bij aan de leefomgeving. Projectontwikkelaars, (industriële) bedrijven, woningbouwcorporaties en overheden: allemaal kunnen ze bouwen op jou! Je adviseert, samen met jouw projectteam, opdrachtgevers over ruimtelijke procedures. Hier komt veel bij kijken: vergunningsaanvragen, het vertalen van de resultaten van milieuonderzoeken, milieueffectrapportages, het adviseren van de opdrachtgever bij het maken van keuzes en de vertaling naar producten en procedures. Je werkt aan verschillende projecten tegelijkertijd, zoals bijvoorbeeld MIRT-verkenningen Papendrecht-Gorinchem, Verkenning Oostvaardersoevers, provinciale mobiliteitsprojecten, zoals de N233 en N201 of aan project De Nieuw Kern.
…ben jij dé expert op het gebied van projecten. Binnen een projectorganisatie zoals TAUW is dat een flinke uitdaging, want projecten zijn onze core business! Waar andere collega’s specialist zijn op inhoud, ben jij degene die het overzicht houdt over het geheel. Je overziet de acties, risico’s, budgetten en scope en je bent in staat om deze te bewaken. Dit doe je niet alleen: je werkt samen met adviseurs, projectbeheersers, risicomanagers en contractspecialisten. Voorbeelden van projecten zijn MIRT-verkenningen Papendrecht-Gorinchem, Contractering dagelijks beheer en onderhoud vaarwegen provincie Zuid- Holland en Verkenning Oostvaardersoevers.
…maak jij het verschil: door oog te hebben voor de wensen van alle betrokken partijen, zorg je ervoor dat projecten soepel verlopen en dat iedereen zich gehoord voelt. Je werkt aan verschillende projecten tegelijkertijd. Denk aan een wijkuitvoeringsplan, klimaatadaptatie en -beleid, herontwikkeling van landelijk gebied en infrastructurele projecten. Overal waar wij werken, staan we in verbinding met omwonenden, bedrijven, en overheden. Door jouw skills op het gebied van procesbegeleiding weet jij belanghebbenden te betrekken voor een effectieve samenwerking.
…draag jij bij aan het toekomstbestendig maken van de industrie en bedrijventerreinen. Milieu- en klimaatproblematiek en de veranderende wetgeving zorgen er voor dat overheden en bedrijven anders moeten kijken naar de inrichting van de werk- en leefomgeving en het gebruik van grondstoffen. Er ontstaan verschillende transitieopgaven: denk aan de chemie- en energietransitie, klimaatverandering, circulaire economie en digitalisering. Jij gaat samen met je collega’s deze transitieopgaven vertalen naar concrete ambities, beleid en praktische oplossingen. Je werkt aan projecten zoals het berekenen van broeikasgasuitstoot en reductiepotentie bij een gemeente.
draag jij bij aan een duurzame wereld door jouw data-skills in te zetten voor groenblauwe opgaves. In de snel veranderende wereld hebben onze klanten steeds complexere behoeften, waarbij digitale oplossingen essentieel zijn om de toekomst vorm te geven. Jij bent expert op het gebied van data en hebt affiniteit met de werkvelden ecologie en water. Denk bijvoorbeeld aan projecten zoals Dijkverbetering Meanderende Maas, Natuurontwikkeling De Oeverlanden of Systeemgericht advies en bodemonderzoek voor stikstofgevoelige habitattype landgoed Junne.
…bijt jij je vast in de uiteenlopende gebiedsopgaven in het stedelijk en landelijk gebied. Denk aan opgaven zoals de stikstofcrisis, klimaattransitie, KRW- en Natura 2000-doelen en daarbij natuurlijk de wens (en landelijke beleidslijn) om water en bodem meer sturend te laten zijn. Tijdens jouw Traineeship ga je aan de slag met complexe vraagstukken op het gebied van gezonde water- en bodemsystemen, schoon en voldoende grondwater, transitieopgaven in de ondergrond en natuurlijk systeemherstel.
Leuk dat je wilt speeddaten met één van onze oud trainees. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om je afspraak te finaliseren.