3 februari 2020
Voor het derde jaar op rij heeft Tauw de publieksprijs van de Vernufteling in de wacht gesleept. Het project ‘Kinderen ontwerpen eigen klimaat schoolplein’ won de publieksprijs 2019. De prijs werd op 30 januari uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van NLIngenieurs.
Barbara Bekof, adviseur klimaatadaptatie bij Tauw, was betrokken bij dit project en nam de prijs in ontvangst. “Super tof dat we de publieksprijs hebben gewonnen. Iedereen heel erg bedankt voor het stemmen. Hopelijk zeggen we binnenkort vaarwel tegen grijze schoolpleinen!”
De meeste schoolpleinen zijn saaie, betegelde oppervlakten die slecht met grote hoeveelheden neerslag kunnen omgaan en ’s zomers flink opwarmen en weinig schaduw bieden. Om over het gebrek aan groen, vogels en insecten nog maar te zwijgen. Daarom heeft Tauw de provincie Overijssel benaderd om, vanuit hun doelstelling om schoolpleinen te vergoenen, een serious game te ontwikkelen waarmee kinderen hun eigen 3D Klimaat Schoolpleinen kunnen ontwerpen.
De serious game helpt om tot een ontwerp te komen dat niet alleen aansluit bij de speelbehoeften van de kinderen, maar ook klimaatbestendig is. Het doel van de serious game is dan ook om de speelbehoefte van de kinderen inzichtelijk te maken voor de ontwerper en tegelijkertijd de kinderen bewust te maken van de effecten op waterberging, hittebestendigheid, biodiversiteit en hergebruik van materialen. De leerlingen van groep 6, 7 en 8 die het getest hebben, zijn er razend enthousiast over.
De game is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Springzaad, IVN Natuureducatie, Provincie Overijssel, Natuur & Milieu Overijssel en Waterschap Drents Overijssels Delta en met financiele steun door de Tauw Foundation.
Benieuwd hoe de serious game werkt? Bekijk dan deze video.
De Vernufteling wordt sinds 2005 jaarlijks uitgereikt aan het advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt. NLingenieurs en tijdschrift De Ingenieur organiseren de Vernufteling.
De juryprijs werd gewonnen door Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV met het project ‘De Waterfabriek Wilp’.
…draag je direct én zichtbaar bij aan de leefomgeving. Projectontwikkelaars, (industriële) bedrijven, woningbouwcorporaties en overheden: allemaal kunnen ze bouwen op jou! Je adviseert, samen met jouw projectteam, opdrachtgevers over ruimtelijke procedures. Hier komt veel bij kijken: vergunningsaanvragen, het vertalen van de resultaten van milieuonderzoeken, milieueffectrapportages, het adviseren van de opdrachtgever bij het maken van keuzes en de vertaling naar producten en procedures. Je werkt aan verschillende projecten tegelijkertijd, zoals bijvoorbeeld MIRT-verkenningen Papendrecht-Gorinchem, Verkenning Oostvaardersoevers, provinciale mobiliteitsprojecten, zoals de N233 en N201 of aan project De Nieuw Kern.
…ben jij dé expert op het gebied van projecten. Binnen een projectorganisatie zoals TAUW is dat een flinke uitdaging, want projecten zijn onze core business! Waar andere collega’s specialist zijn op inhoud, ben jij degene die het overzicht houdt over het geheel. Je overziet de acties, risico’s, budgetten en scope en je bent in staat om deze te bewaken. Dit doe je niet alleen: je werkt samen met adviseurs, projectbeheersers, risicomanagers en contractspecialisten. Voorbeelden van projecten zijn MIRT-verkenningen Papendrecht-Gorinchem, Contractering dagelijks beheer en onderhoud vaarwegen provincie Zuid- Holland en Verkenning Oostvaardersoevers.
…maak jij het verschil: door oog te hebben voor de wensen van alle betrokken partijen, zorg je ervoor dat projecten soepel verlopen en dat iedereen zich gehoord voelt. Je werkt aan verschillende projecten tegelijkertijd. Denk aan een wijkuitvoeringsplan, klimaatadaptatie en -beleid, herontwikkeling van landelijk gebied en infrastructurele projecten. Overal waar wij werken, staan we in verbinding met omwonenden, bedrijven, en overheden. Door jouw skills op het gebied van procesbegeleiding weet jij belanghebbenden te betrekken voor een effectieve samenwerking.
…draag jij bij aan het toekomstbestendig maken van de industrie en bedrijventerreinen. Milieu- en klimaatproblematiek en de veranderende wetgeving zorgen er voor dat overheden en bedrijven anders moeten kijken naar de inrichting van de werk- en leefomgeving en het gebruik van grondstoffen. Er ontstaan verschillende transitieopgaven: denk aan de chemie- en energietransitie, klimaatverandering, circulaire economie en digitalisering. Jij gaat samen met je collega’s deze transitieopgaven vertalen naar concrete ambities, beleid en praktische oplossingen. Je werkt aan projecten zoals het berekenen van broeikasgasuitstoot en reductiepotentie bij een gemeente.
draag jij bij aan een duurzame wereld door jouw data-skills in te zetten voor groenblauwe opgaves. In de snel veranderende wereld hebben onze klanten steeds complexere behoeften, waarbij digitale oplossingen essentieel zijn om de toekomst vorm te geven. Jij bent expert op het gebied van data en hebt affiniteit met de werkvelden ecologie en water. Denk bijvoorbeeld aan projecten zoals Dijkverbetering Meanderende Maas, Natuurontwikkeling De Oeverlanden of Systeemgericht advies en bodemonderzoek voor stikstofgevoelige habitattype landgoed Junne.
…bijt jij je vast in de uiteenlopende gebiedsopgaven in het stedelijk en landelijk gebied. Denk aan opgaven zoals de stikstofcrisis, klimaattransitie, KRW- en Natura 2000-doelen en daarbij natuurlijk de wens (en landelijke beleidslijn) om water en bodem meer sturend te laten zijn. Tijdens jouw Traineeship ga je aan de slag met complexe vraagstukken op het gebied van gezonde water- en bodemsystemen, schoon en voldoende grondwater, transitieopgaven in de ondergrond en natuurlijk systeemherstel.
Leuk dat je wilt speeddaten met één van onze oud trainees. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om je afspraak te finaliseren.